Jelenlegi hely

Mai nyitva tartás hand 9:00 - 16:00 Nyitva van most a Könyvtár? Nem, még nincs!

Szakdolgozatfeltöltési időszak:
2021. április 5. - 2021. május 13.

És itt a vége! Majdnem… 

Az utolsó simítások vannak hátra. 

 

Írj egy rövid összefoglalót, amelyben érintőlegesen említsd meg, milyen területet kutattál, mely módszerrel milyen eredményre jutottál. Az összefoglalót nem kell hosszúra nyújtani, nem ez a célja.   

 

Utolsó(előtti) feladatként rendszerezd, szépítsd a fejezetek címét, ellenőrizd a hozzájuk kapcsolódó oldalszámokatOlvasd át többször az egész dolgozatot, hogy egészben lásd! Vess egy pillantást az irodalomjegyzékre is: nem maradt-e ki valami, illetve a megfelelő formázással szerepel-e mindenhol a munkádban.  

 

Miután ezekkel a feladatokkal készen vagy, következzen a Moodle  feltöltés 

Az információk megtalálhatók a moodle-ban. 

A PLÁGIUMELLENŐRZÉS nevű mumus automatikusan lefut a feltöltés után.  Ha a plágiumszűrő program az adatbázisában szereplő egyéb dokumentumokkal vagy internetes forrásokkal talált egyezőséget, százalékos arányban jelzi. FONTOS tudni, és nem lehet elégszer elmondani, hogy ez a szám nem jelenti azt, hogy a dolgozat ennyi százaléka plágium! Ez a százalék csak a felderített szövegegyezésekre utal. Ezek lehet, hogy teljesen korrekten vannak hivatkozva dolgozatodban. Magára a konkrét %-os arányra nincs hivatalos elvárás, de azért jobb, ha minél alacsonyabb. Az eredményeket beszéld meg a konzulenseddel!   

Jobb is lenne, ha a plágiumszűrés fogalom helyett a szövegegyezés keresés fogalmat használnánk. 

És ezzel elkészült a szakdolgozatod! Kipipálhatod. smiley

 thumb_pipa.png

Gratulálunk hozzá! Fontos állomáshoz érkeztél.   

 


Még van 10 nap a szakdolgozat leadásáig. Nézzük, mit lehet tenni ez idő alatt. 

A szakirodalmi háttér feldolgozása. Most már látod, hogy mit kutatsz, milyen probléma foglalkoztat, így a bevezetést is meg tudod írni. Terjedelme 2-3 oldal, stílusában elvárás a személyes jelleg. A bevezetés nem a részletes tárgyalás elkezdése, hanem az alapkérdések tisztázását szolgálja. A téma aktualitását, és választásának személyes motivációját fedi fel. Itt lehet megjegyezni, ha a téma valamely részét érintő dologgal nem kívánsz foglalkozni.  

Célok megfogalmazása, hipotézis felállítása: konzulenseddel megbeszélve pontosan fogalmazd meg, mit fogsz tárgyalni a munkádban, milyen elméletet állítottál fel. Ezt vagy cáfolni, vagy igazolni fogod. Egész munkád eköré épül majd, ezért nagyon fontos a precíz megfogalmazás. 

Irodalmi áttekintés: Ha a Zotero-ban szedted össze a bibliográfiát, akkor pár kattintás, és kész az irodalomjegyzék. Május 7-én 9 órakor a könyvtárosok a bibliográfiai adatgyűjtésben és a Zotero hivatkozáskezelő program használatában nyújtanak segítséget egy adatbázishasználati tréning keretében. 

Néhány adatbázist ajánlanék a figyelmedbe, amely segíthet: (VPN beállítása után!!) 

EBSCO multidiszciplináris adatbázis 

EMIS nemzetközi gazdasági-pénzügy adatbázis 

 

MeRSZ és KSH , az Akadémiai Kiadó Folyóiratai és az EUROSTAT adatbázisról, valamint EMIS adatbázisról elérhető bemutató, a honlapunkon keresztül. 

 
Ha a kutatásodhoz kérdőíves felmérést végeztél, itt az ideje, hogy a visszaérkezetteket kiértékeld. Ez már átvezet a szakdolgozat fő részének megírásához. 

Elsőnek a kutatás kiértékelése következzen. A kiértékelés, összegzés, következtetés levonása jelentik a szakdolgozat-készítés legfontosabb részét  

Ez több napot igénybe fog venni. Ha primer kutatást végeztél, már beérkeztek a kiküldött kérdőívek, mélyinterjúkat elkészítettedKövetkezik az összehasonlító elemzés. Ehhez össze kell gyűjteni az adatokat. Segítségül adatbázist is létrehozhatsz. Ha ez megvan, elkezdheted kinyerni belőle a hasznos információkat. Segíthet ebben valamilyen speciális szoftver. A legismertebb talán az SPSS, amelyet már bizonyára ismersz. Ha mégsem, ne most kezdd el megtanulni! Inkább kérj segítséget! 

Az adatokból a legfontosabb összefüggéseket kell kinyerned, és ezeket be kell mutatni. Ez fog a hipotézised megerősítéséhez, illetve cáfolatához vezetni. Fontos, hogy megfelelően kezeld az eredményeket, és meg kell érteni a számok mögött húzódó jelentéseket. 

Az elemzésed látványossá tehető grafikonokkal, diagramokkal, vagy más ábrákkal. Ezek szemléletessé teszik mondandódat.  

A következtetések levonása már könnyen fog menni, hiszen az eredmények már rendelkezésedre állnak. Emeld kimi vezetett az előfeltevésed megerősítéshez vagy cáfolatához. Ha a kutatásod újabb kérdéseket vet fel, itt ezeket nyugodtan közzé is teheted.  

Ha mindezzel kész vagy, jöhet az összefoglalás. Ez a szakdolgozat összegzését tartalmazza. A korábban levont következtetések, javaslatok összegzése. Itt lehet megemlíteni, hogy milyen területet kutattál, milyen problémára keresed a választ, és milyen végeredményre jutottál. 

Gyakran előforduló hibák:  

A szakdolgozat írás közben a megfelelő nyelvezet használata kötelező. A túlzott mértékű szakszó használat elkerülendő, de a megfelelő szakmai terminológiára törekedj! A pongyola fogalmazás és szleng használata nagy hiba! 

Gyakori hiba strukturálatlanságEmlékezz az egyetemi útmutatóra, hogy milyen kritériumokat adnak meg. Figyelj arra, hogy az útmutatóban említett tartalmi elemeket megfelelő szerkezetben mutasd be. Fontos ez, hiszen teljes képet kell adnod szakirodalmi tájékozottságodról és saját kutatási eredményeidről. 

Átfogó elemzés hiánya. Szinte minden szakdolgozatban szükséges a szakterület áttekintése, elemzése. Ennek célja képet adni arról, hogy van saját véleményed, átlátod a szakmai összefüggéseket. 

Elégtelen mélységű szakmai munka. Ez a hiba körültekintő téma- hipotézis- és vizsgálati mód választással elkerülhető.  Kérd a konzulensed segítségét, és folyamatosan tájékoztasd is az előrehaladásról, így tud neked segíteni a megfelelő arányok megtartásában. 

Mielőtt befejezed az érdemi részt, még egyszer beszéljétek át a konzulenseddel, hiszen még kiderülhetnek hiányosságok, pontatlanságokamik még korrekcióra szorulnak. 

 

Ha ezzel megvagy, a munkád 90 %-át elvégezted 

 

 


Folytatjuk szakdolgozat támogatási sorozatunkat.  

Sokan bizonyára túl vagytok a témaválasztáson. Aki még gondolkodik, annak ajánljuk, hogy tartsa szem előtt a legfontosabb szabályt: Olyan témát válasszon, ami érdekli! Az érdektelen téma körüljárása, kidolgozása nehézkes, a dolgozaton is észrevehető darabossággal, döcögő gondolatokkal. 

Persze az is fontos, hogy reálisan vizsgálható kérdést válasszatok, azaz legyen hozzá irodalom, legyenek adatok. 

Szakdolgozati témakörök: 

 Mielőtt belevágtok, tájékozódjatok a tartalmi és formai elvárásokról. Az előkészület része az útmutatók elolvasása. Ez különösen fontos, hiszen az alapképzésben és a mesterképzésben eltérő tartalmi és formai követelményekkel találkozhatunk.  

Ebben a menüpontban általános tájékoztatók vannak: 

 Itt pedig a szükséges egyéb dokumentumokról kaphattok tájékoztatást: 

 A szakdolgozatok formai követelményében közös: Times New Roman betűtípus használata, 12-es betűméret1,5 sortávolság. Javasolt a Word automatikus tartalomjegyzékének használata, ami megkönnyíti a tartalomjegyzék aktualizálását. 

Állítsd be előre Word-ben a következőket: 

  • szövegstílust (betűméret, típus, sorköz, margók, oldalszámozás, címek és alcímek egységes formázása – vagy mindezekre egy kész stílus kiválasztása a szövegszerkesztőben) 
  • tartalomjegyzék-stílust 
  • Készítsd el a fedőlapot, melyen az egyetem által elvárt információkat tünteted fel (szerző, konzulens, intézmény neve, év, cím, alcím, szak stb.).  

 

Az egyetem az ún. Harvard típusú hivatkozási szabályokat preferálja. Nem kötelező ezt használni, de a következetesség kötelező! 


Végzős hallgatóinknak közeleg a szakdolgozat benyújtási határidő. A könyvtárosok szeretnének támogatást nyújtani a készítéséhez. Ötletekkel, tudnivalók összegyűjtésével segítünk eligazodni a szabályok, előírások között. Szándékaink szerint hetente jelentkezünk majd új poszttal.

A szakdolgozat végső beadási határideje: május 13. 23:59.

Szakdolgozatfeltöltési útmutatók

Addig még bőven van idő! Reméljük nem a nulláról indultok, ha mégis, bízunk benne, hogy így is sikerrel jártok! Induljunk el, és lássuk hova vezet az út!

Út.png

 

Mindjárt az elején, a ráhangolódáshoz szeretnénk ajánlani 3 könyvet. Érdemes átfutni őket. Olvasmányosan végigvezetnek a dolgozatírás technikai fázisain. Nem csak szakdolgozóknak ajánlott!

  • Majoros Pál: A kutatásmódszertan alapjai: tanácsok, tippek, trükkök (nem csak szakdolgozat-íróknak)​

https://opac-pszk.uni-bge.hu:443/hu/record/-/record/BGFPSZF66228

 

  • Umberto Eco: Hogyan írjunk szakdolgozatot?​

https://opac-pszk.uni-bge.hu:443/hu/record/-/record/BGFPSZF53415

Igen, ő az. Az olasz mester, szemiotikus, irodalomkritikus és filozófus, számos híres mű, híres szerzője (A rózsa neve, A Foucault-inga stb.) Írt egy vékony könyvecskét a tudományos dolgozatírás szellemi munkájáról. Elsősorban persze a        humán tudományok művelőinek készült, de kiválóan hasznosítható más területek képviselőinek is.

 

  • Hogyan írjunk...?: 101 tanács (szak)dolgozatíróknak/ Wimmer Ágnes, Juhász Péter, Jeney Johanna

https://opac-pszk.uni-bge.hu:443/hu/record/-/record/BGFPSZF96474

Ez a mű a SCRIBD-en regisztráció után 30 napig szabadon olvasható

https://www.scribd.com/document/366834312/Wimmer-Agnes-Juhasz-Peter-Jeney-Johanna-Hogyan-Irjunk-101-Tanacs-Szak-Dolgozatiroknak

 

Valószínűleg sokan túl vagytok már a témaválasztás fázisán. Ha mégsem, segíthet a korábbi szakdolgozatok áttanulmányozása.

https://konyvtar-pszk.uni-bge.hu/hu/online-konyvtar

Nos, az első hétre ennyi. Reméljük élvezitek majd az ajánlott könyveket, és inspirációt kaptok a korábbi szakdolgozatokból.

 

Csak nyugi, hátra van még 11 hét!