Jelenlegi hely

Mai nyitva tartás hand 12:00 - 18:00 Nyitva van most a Könyvtár? Nem, még nincs!

Könyvajánló - válogatás a könyvtár legjavából

Andor László [et al.] ; [szerk. Kovács Lajos Péter]: közel Európa távol / Éghajlat Könyvkiadó, 2019 ISBN 9789639862982

Kér-e egy kávét az orosz elnök?
„ » Menj nyugatra, és ne feledd soha, hogy keletről jöttél! « - mondta a fiát búcsúztató apa Márai Sándor A kassai polgárok c. drámájában. A fiú Nyugaton próbál szerencsét, e bátorító és tartalomgazdag kötet szerzői pedig Magyarország jövőjét keresik ugyanott.
Lehetne azonban aktuálisabb summázatot is keresni az Éghajat Kiadó új EU-témájú tanulmánykötetéhez. Káncz Csaba külpolitikai blogjában 2019 őszén jelent meg egy szellemes, de épp e kötet tanúsága szerint nem feltétlenül a teljes valóságot tükröző metafora. Eszerint Putyin nyugodtan hátradől és „kér egy kávét”, mert az Európai Unió már a felbomlás útján halad.
A könyv kissé talányos és akár modorosnak is mondható címe még nem foglal állást az európai integráció kilátásairól. Inkább azt a benyomást kelti, hogy az itt összegyűjtött tanulmányok az Európai Unió-magyar kapcsolatrendszer jelenlegi fontos kérdéseit fogják taglalni. Ne csak ezt várja az olvasó! Ez a nagy figyelmet érdemlő könyv összefoglalja mindazt, amit 2019-2020 fordulóján, az új uniós intézményi felállás első hónapjaiban tudnunk érdemes az európai integráció belső folyamatairól, fontosabb szakpolitikáiról és stratégiai mozgásának irányairól. Hogy játsszunk egy kicsit az említett metaforával: hátradőlni lehet, az ízletes orosz kávé is nyilván jól esik, de nem feltétlenül azért, mert az EU előbb-utóbb jelentéktelenné és periférikussá válik a kontinensen kívüli nagyhatalmak erőterében. Ez a veszély könyv ismeretében egyelőre nem fenyeget.” Török Ádám, Közgazdasági Szemle, LXVII. évf. 2020. január (103-107.o.)
Török Ádám, a közgazdaság-tudomány doktorának tollából született könyvajánló segítségével hívjuk fel figyelmüket a jeles kötetre.